Starten in de bouwsector

Twain De Hondt

Ondernemersadviseur bij Bouwunie

Als starter in de bouw komen er heel wat verplichtingen en regeltjes op je af. Het is geen overbodige luxe om je vooraf goed te informeren over bijvoorbeeld de werfmelding, de hoofdelijke aansprakelijkheid,…. Weet je trouwens welk btw-tarief dat je moet hanteren?

Hilde Masschelein

Ondernemersadviseur van Bouwunie

Goede afspraken maken goede vrienden. In de bouwsector is dat zeker zo. Stel daarom met je klanten duidelijke contracten op. Of je nu voor particulieren of andere aannemers werkt. Zo vermijd je heel wat discussies voor, tijdens en na de werken. En loop je geen euro’s mis. 

Hilde Masschelein van Bouwunie

5 tips van Twain

Verzorg je papierwerk

Zorg dat al je papieren in orde zijn. Niet enkel je skills zijn belangrijk. Ook je zaak op orde hebben, is een fundamenteel begin.

Ken de basisprincipes van de bouw

De hoofdelijke aansprakelijkheid, werfmelding, btw-percentages, inhoudingsplicht, .... Zorg dat je de spelregels uit de bouw onder de knie hebt. 

Maak werk van je prijssetting

De correcte inschatting van je kostprijs is essentieel. Een sterke kostprijsberekening vormt dan ook de basis van je bouwbedrijf.

Onderscheid je van anderen

Maak werk van je marketing om op te vallen. Wat zijn je sterke punten? Ga je aan de slag in een nichesector? Speel dit uit.

Omring je met kennis

Je zit hopelijk vaker op de werf dan achter je bureau. Roep de hulp in van een adviseur als je iets niet meer weet.

Vergeet zeker niet …

  • je aansluiting bij het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) te regelen. Dit is een verplichting in de bouwsector.
  • bouwcollega’s aan te spreken tijdens onze netwerkevents. Zo haal je snel werk binnen. 

Vind hier een antwoord op al je startersvragen

Met dank aan onze partners