Starten als freelancer

Charlotte De Mey

Coach & trainer voor ondernemers en zaakvoerders en auteur

Het gaat niet over jezelf veranderen in functie van de markt, maar wel over het benaderen van jouw markt in functie van wie jij bent.

(uit het boek: Doen wie je bent. Self-marketing voor solo-ondernemers)

Terugblik naar Online Startersdag 2020

5 tips van Charlotte

Je beschikt over de nodige bagage om te komen tot doen wie je bent

Deze bagage is een bonte mix van talenten, vaardigheden, teleurstellingen, competenties, kennis, ervaring, gevoeligheden, inzichten, interesses, spijt, waarden, gebreken, dromen, overtuigingen, mentale en fysieke beperkingen, roepingen, enzovoort. Niemand werd geboren als de ideale solo-ondernemer, iedereen heeft troeven en werkpunten. Het is maar wat je ermee doet en hoe je ze inzet. Dat bepaalt of je als solo-ondernemer komt tot ‘doen wie je bent’. 

Jouw merk is gelijk aan de som van jouw eigenschappen

Dat mag je breed zien. Het zijn niet enkel je diploma’s, je ervaring, je technische skills, talenkennis, erkenningen en referenties. Het is evenzeer hoe je communiceert, welk gevoel je de anderen bezorgt, jouw gevoel voor humor, je eigen stijl, hoe je stem klinkt, wat je de anderen bezorgt, waar je voortdurend over praat, wat je belangrijk vindt, wat je stokpaardjes zijn, waar je in gelooft, wat je plannen, ambities en verwachtingen zijn, je expressiviteit, je energie, je dromen en teleurstellingen, hoe je denkt over samenwerken,... Kortom, elke eigenschap die jou uniek maakt en die relevant is voor wie je bent en wat je doet.

Falen bestaat niet, er is alleen feedback. Hetzelfde geldt voor succes

Soms is het twee stappen achteruit om er één vooruit te zetten. Dat is voor iedereen zo. Uit elke ervaring leer je en de waarde ligt in het proces, of het nu een succeservaring is of niet niet. De magie ontstaat in je ontwikkelingszone.

  Blinden vlekken hebben we allemaal, zowel positieve als negatieve

  Zelfreflectie behoort niet tot ieders tweede natuur. Op ons eentje is het vaak moeilijk een goed inzicht te krijgen op waar we zeer goed in zijn en waar we helemaal niet zo goed in zijn. Een extern klankbord doet hierbij wonderen. Dat kan onder de vorm van een vertrouwenspersoon, een coach, voorbeelden, kunst of wat dan ook. We kunnen niet ontkomen aan die blinde vlekken.

   Doelen zijn zinvolle richtingwijzers, maar geen eindbestemming

   Wanneer je jouw doel als ultieme eindbestemming beschouwt, reduceer je jezelf tot een middel onderweg naar het doel. Dat is zonde, het beperkt je ontwikkelingsruimte. Het draait om het proces, liefst met de blik vooruit, met aandacht voor de zijwegen en mildheid over de feedback die je onderweg krijgt. Maar steeds met een rotsvast geloof in de koppigheid van ons innerlijk kompas en de nodige flexibiliteit en creativiteit onderweg.

   Ontdek het Love to be free-netwerk

   Love to be free is sinds 2014 het versterkend netwerk voor freelancers. In deze UNIZO doelgroepwerking delen we info, advies en ervaringen en inspireren we (elkaar) om beter te ondernemen. Speciaal voor Online Startersdag vind je op deze pagina vijf extra tips voor startende freelancers.to be free is het UNIZO-netwerkplatform voor en door freelancers en zelfstandige dienstverleners. Het doel: info en ervaringen delen via info, advies, webinars, tools, FAQ’s,.... En vooral: elkaar inspireren om beter te ondernemen.

   Meer info over LTBF

   Met dank aan onze partners