Starten als vrije beroeper

Nele Muys

Manager Liberform

Personeel aanwerven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een interessante werkgever zijn wilt ook zeggen: een goed verhaal over de onderneming kunnen brengen zodat potentiële werknemers goesting hebben om voor jou te werken.

Laura De Pot

Juridisch adviseur Federatie Vrije Beroepen

De vrije beroepsbeoefenaars nemen een essentiële rol op binnen de maatschappij. In ieders leven komt er wel eens een moment waarop samenwerken met een vrije beroeper noodzakelijk wordt. Het is daarom belangrijk dat de kernwaarden en kwaliteitsvereisten van het vrije beroep zorgvuldig worden bewaakt.

Edward Van Rossen

Expert zorg Federatie Vrije Beroepen

Onze gezondheidszorg staat voor immense uitdagingen. Om die aan te kunnen, moeten de diverse zorgberoepen intensief samenwerken, zowel op het terrein als op systeemniveau. Het stimuleren en ondersteunen daarvan is al jarenlang één van onze kernactiviteiten.

5 tips van onze experten

Laat je bijstaan voor een vliegende start

Als starter in een vrij beroep komt er, afhankelijk van het beroep, heel wat bij kijken. Indien je graag beroep doet op begeleiding op maat, kan je individueel lid worden bij ons, via een lidmaatschap bij UNIZO. Jouw belangen als vrije beroeper, daar draait het bij ons om. Ontdek alle voordelen.

Belangenbehartiging via een beroepsorganisatie

Binnen de federatie werken we nauw samen met een 30-tal representatieve beroepsorganisaties uit diverse sectoren binnen het vrije beroep. Wanneer je lid bent van een aangesloten beroepsorganisatie, kan je er op rekenen dat je de nodige ondersteuning en advies van hen en van ons zult ontvangen. Bekijk het overzicht.

De economische en juridische vrije beroeper als adviseur

Voor de economische en juridische vrij beroepen beschikken we over een apart project, Connect, waarbij we hen willen ondersteunen in hun rol als adviseur voor ondernemers en andere vrije beroepen. We organiseren webinars, ervaringssessies en bundelen nuttige informatie over de verschillende steunmaatregelen en subsidiemogelijkheden. Alle info op onze website.

Samenwerking in de zorg

In de zorgsector is de samenwerking tussen verschillende zorgverstrekkers van cruciaal belang. Binnen de federatie ontwikkelden we een stappenplan en zetten enkele tools op een rijtje om je, ook als startende zelfstandige zorgverstrekker, op weg te helpen. Alle informatie op deze pagina.

Groeien als starter

Bij aanwerving van (eerste) werknemer zijn veel formaliteiten nodig. Bij Liberform vind je een checklist die je alvast op weg helpt. Bvb. om een vacature op te stellen en over het onthaalbeleid. Aan de slag. 

Publicaties voor de vrije beroepen

Doorheen de jaren werkten we met verschillende partijen samen om verschillende publicaties mogelijk te maken. Zo ontwikkelden we startersgidsen voor verschillende zorgverstrekkers, maar ook over marketing en associëren. 

Bekijk het aanbod.

Met dank aan onze partners